Консервативният блок на Меркел с рекордно ниска подкрепа

 Консервативният блок на Меркел с рекордно ниска подкрепа

Рейтингът на водения от Ангела Меркел консервативен блок на християндемократите и християнсоциалистите в Германия е достигнала рекордно ниско ниво, докато крайнодясната Алтернатива за Германия се радва на рекордна подкрепата, предаде Ройтерс, цитирайки допитване на телевизия ARD.

Според проучването, изготвено от агенция Infratest Dimap, подкрепата за коалиционния блок на Християндемократическия съюз(ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) е паднала до 29%, което е с 1% по-ниско в сравнение с началото на юли. Резултатът е най-ниският за клока от 2006 г. насам.

Миналият месец Меркел, която е канцлер на Германия от 2005г., успя да потуши политическата криза в Германия, след като прие компромисно решение за миграционната политика на страната, която се превърна в причина за раздор между ХДС и ХСС.

По данни на проучването, в което са участвали 1 508 германци от цялата страна, антиимигрантската партия Алтернатива за Германия(АзГ) е достигнала рекордна подкрепа от 17%. Германската социалдемократическа партия(ГСДП), която е третия коалиционен партньор в управлението, има подкрепа от 18%.  

Рейтингът на крайнолявата партия „Левите" продължава да е около 9%, докато този на Съюза на свободните демократи(СДД) падна до 7%. Зелените получават подкрепа от 15% от запитаните.

На парламентарните избори през септември 2017 г. консервативният блок на Меркел получи 32,9% от вота, докато Германската социалдемократическа партия, остана на второ място с 20,5% от гласовете.  Алтернатива за Германия успя да събере 12,6% от вота и за пръв път влезе във федералния парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ