Корнелия Нинова ще прави закон за колекторските фирми

Корнелия Нинова ще прави закон за колекторските фирми

Корнелия Нинова ще прави закон за колекторските фирми

Вицепремиерът Корнелия Нинова е инициирала свикването на експертен съвет на управляващата коалиция за оформяне на закон, който да урежда дейността на колекторските фирми у нас. Това става ясно от изявление на ръководеното от нея Министерство на икономиката и индустрията.

Целта е да се обсъди и изготви проект на Закон за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителските договори. Като акценти към проекта на закона се посочват „ясни правила, ред, защита правата на гражданите и отделяне на извършващите коректно своята дейност колекторски фирми от такива, които действат на ръба на закона“.

Поканата за първа сбирка на експертния съвет е за 6 януари следобед, в сградата на Народното събрание.

Според сключеното коалиционно споразумение партньорите могат да излъчват по трима представители по свой избор във всеки от сформираните експертни съвети. Работни срещи се провеждат по график и най-малко веднъж месечно.

Няма официална информация колко фирми биха били засегнати от създаването на подобен закон. У нас 18 от компаниите, заети с колекторска дейност, държат над 80% от сектора по управление на вземанията според Асоциацията за управление на вземания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ