Корнелия Нинова сменя борда на "Кинтекс"

Корнелия Нинова сменя борда на Кинтекс

Корнелия Нинова сменя борда на "Кинтекс"

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на ръководството на "Кинтекс". Поводът са заключения от проверка на дейността на дружеството за 2021 г. от Инспекторат на икономическото министерств, които показват "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор". Докладът на инспектората е изпратен до прокуратурата и агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Кинтекс" ЕАД е българска държавна компания за външна търговия с цялата гама военни продукти и отбранителни технологии. Неин принципал е Министерство на икономиката чрез Държавната консолидационна компания. 

Припомняме, че през март 2019 г. Специализираната прокуратура и служители на ДАНС извършиха следствени действия в офиси на оръжейното дружество "Кинтекс" по образувано на 1 февруари същата година разследване за престъпно сдружаване и безстопанственост. 

През ноември миналата година служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания във връзка с решението на Съвета да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор на ДКК. От ДКК посочиха, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член. След рокадата начело на ДКК остана Рая Каназирева като единствен директор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ