Корнелия Нинова: Трябва да има редовно правителство

Корнелия Нинова: Трябва да има редовно правителство

Корнелия Нинова: Трябва да има редовно правителство

„Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в COVID криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам и ниска легитимност на органите, които ще избираме”. Това заяви пред Нова Телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й страната ни е изправена пред няколко риска. „Социален, заради увеличаващите се цени на всичко – стоки, ток, парно, вода и тн.; здравен, заради задаващата се нова COVID вълна; икономически, защото икономиката, която още не се е съвзела от предишните кризи, може да бъде изправена пред нови предизвикателства; задава се мигрантски натиск; трябва да имаме актуализация на бюджета и нов за следващата година; Планът за развитие и устойчивост няма да бъде предаден от служебния кабинет в Брюксел, те го оставят на следващо редовно правителство. Това е изключително важно за бъдещето на България в следващите години наред. Нашите партийни усилия, както и на хората на площадите, бяха да се разгради досегашният модел на управление. Няма как това да стане, ако няма редовно правителство”, посочи тя.

Според нея служебният кабинет си върши работата перфектно и хората го харесват. Той обаче не може да се справи с тези рискове, освен ако не стане редовен.

„Трябва да се тушират емоциите и да се прояви здрав разум, за да решим големите проблеми пред България и българския народ“, коментира тя.

Лидерът на БСП заяви, че преговорите с „Има такъв народ” продължават.

„Важно е какво ще прави редовното правителство. Имаме основа – политически документ, в който е написано , че ще се преизчислят пенсиите и т.н. На първа фаза ние си свършихме работата. Има нещата, които сме обещали на своите избиратели, че ще работим да се свършат. Второто важно са личностите. На Националния съвет бяха изразени резерви по отношение на някои от министрите. След като обсъдихме и кандидатурите, Националният съвет стигна до решение, че това е отговорност на мандатоносителя. Ние от самото начало заявихме, че не предлагаме министри, а държим да бъде свършена работата”, коментира Нинова.

„Националният съвет реши да продължим разговорите до стигане до политическия документ. В политическия документ , който те представиха като основа на нашите преговори, липсват неща, които ние бихме искали да има, има и такива, за които не сме се договаряли. Днес в 10.00 часа ще продължим този разговор. В крайна сметка не сме взели окончателно решение, ще го вземем в следващите дни“, каза още тя.

По думите й за БСП е важно ИТН да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Трите така наречени „партии на протеста” се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен”, посочи Нинова.

Тя даде за пример предложението на „Демократична България” за промяна на структурата и състава на ВСС, което присъства в документа. „Това, за което се борихме - за промяна на модела, го има. На „Изправи се БГ! Ние идваме!“ почти цялата програма също я има. Т.е. по важното те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си. Не е наша работа какви са, но трябва да се изчистят”, категорична бе тя.

Нинова отново потвърди, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, от партията ще предложат служебното правителство да стане редовно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ