Косово ще подаде молби за членство в Съвета на ЕС, ЮНЕСКО и Интерпол

Косово ще подаде молби за членство в Съвета на ЕС, ЮНЕСКО и Интерпол

Косово ще подаде молби за членство в Съвета на ЕС, ЮНЕСКО и Интерпол

Косово скоро ще подаде молби за членство в няколко международни организации - Съвета на Европа, Интерпол и ЮНЕСКО. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за телевизионния канал Рrva, цитиран от TACC.

"Те имат много успешна позиция в Съвета на Европа и ще опитат да станат член на Съвета на Европа, ще получат огромна подкрепа от европейските страни в това отношение. След това те ще се опитат да се присъединят към Интерпол и ЮНЕСКО. Ние ще ги победим в Интерпол и ЮНЕСКО, в Съвета Европа е много трудно за нас. Но първата им кандидатура ще ни отвори възможността да им покажем, че не сме бездействали. След няколко дни те ще видят как нови страни оттеглят признаването на независимостта на Косово ", каза Вучич.

На 4 септември 2020 г. във Вашингтон бяха договорени редица задължения на ръководствата на Сърбия и Косово, включително мораториум върху опитите на Прищина за кандидатстване в международни организации, както и преустановяване на работата на Белград с различни държави за оттегляне на признаването на Косово. В началото на август косовският парламент не подкрепи резолюция, задължаваща Прищина да спазва Вашингтонските споразумения. По -рано сръбските медии съобщиха, че 10 азиатски и африкански държави обмислят да оттеглят признаването на независимостта на Косово.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ