Кремъл отстрани Навални от президентските избори през 2018

Кремъл отстрани Навални от президентските избори през 2018

Кремъл отстрани Навални от президентските избори през 2018

Кремълските чиновници сложиха край на интригата за президентските избори в Русия през 2018: основният опонент на Владимир Путин – Алексей Навални няма да бъде регистриран за кандидат за президент.

 

Това казва анонимно пред руската секция на Би Би Си член на президентската администрация, който участвал в обсъждането на сценариите за изборите. Шефката на избирателната комисия Ела Памфилова също заяви, че опозиционният политик не може да участва в изборите.

Путин още не е обявил дали ще се кандидатира за четвърти път, но по данни на октомврийското допитване на Левада-център, той е безспорният претендент №1. Да го подкрепят са готови 64% от решилите да гласуват.

Кремъл обаче е загрижен не за победата на Путин, а за активността, понеже интересът на руснаците към предрешените избори пада.

Алексей Навални, директор на Фонда за борба с корупцията, е един от най-известните опозиционни лидери и участието му в изборите е било обсъждано, за да се вдигне вялата активност на избирателите. По данни на Левада той е разпознаваем за 55% от руснаците.

Памфилова заяви вчера на младежкия фестивал в Сочи, открит от Путин, че Навални категорично няма право да участва на изборите. Може да се кандидатира „към 2020 г. плюс пет месеца“, изчисли изборната шефка.

Навални беше обявил намерението си да се кандидатира още през декември 2016 и оттогава агитира активно със 79 предизборни щаба в различни региони, с няколко многохилядни акции на протест. По закон той трябваше да представи 300 хил. подписа за подкрепа на кандидатурата му. Миналия месец получи подкрепата на съвета на министрите в Европейския съвет.

Но според руските закони Навални не може да участва в президентските избори през 2018 заради условна 5-годишна присъда от 2013 г. – десет години след изтичането й няма право да се кандидатира. Европейският съд по правата на човека реши, че руската страна е нарушила правата на Навални и присъдата беше отменена. Но в началото на 2017 той отново беше осъден условно от същия Кировски съд, който издаде и първата присъда.

Арестите, делата и присъдите не са рядко използван инструмент за разправа с опозицията в Русия.

Президентската администрация не иска да се ограничи с традиционните кандидати от парламентарните партии – това е необходимо, за да покаже, че изборите не са затворени за критиците на властта, отбелязва авторът на статията за Би Би Си. Най-известните от тях – Дмитрий Гедков и Лев Шлосберг обаче не мислят да се кандидатират и ще подкрепят кандидата от партията на Григорий Явлински „Яблоко“.

Кремъл нямал нищо против и евентуалната кандидатура на тв водещата Ксения Собчак, както и на кандидатите на други „малки партии“ извън парламента.

Традиционно на изборите се явяват националистът Владимир Жириновски, комунистът Генадий Зюганов и Сергей Миронов от "Справедлива Русия". Още няколко по-слабо познати фигури са заявили намерения да се кандидатират.

Путин още не е обявил решението си, но подготовката за издигането му върви с пълна пара. Очаква се каже през декември дали иска пореден мандат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ