Кремъл поиска постзападен световен ред

Кремъл поиска постзападен световен ред

Кремъл поиска постзападен световен ред

Руският външен министър Сергей Лавров призова за създаване на нов постзападен световен ред и предложи на САЩ „прагматични“ отношения, предаде Франс прес.

"Не сме съгласни с тези, които осъждат Русия за опит да разруши либералния световен ред. Кризата на този модел беше програмирана, тъй като концепцията за политическа и икономическа глобализация беше създадена от няколко от елитни държави, за да доминират върху другите“, каза руският дипломат на Мюнхенската конференция по сигурността.

Отговорните лидери трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив световен ред. Ако искате, наречете го постзападен, продължи приближеният на Путин руски политик.

По думите му в този нов ред всяка суверенна държава ще търси баланс между своите интереси и интересите на партньорите си.

Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични, с взаимно уважение и разбиране за нашата (обща) отговорност за стабилността в света, каза руският дипломат.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в Германия, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп, отбеляза Франс прес.

Пенс предупреди съюзниците, че трябва да имат по-голям финансов принос към НАТО и отбеляза, че много от тях още не са показали ясно, че ще го направят. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ