Германия изпрати въздушна линейка за Навални. Не е отровен, твърдят руски лекари

Германия изпрати въздушна линейка за Навални. Не е отровен, твърдят руски лекари

Германия изпрати въздушна линейка за Навални. Не е отровен, твърдят руски лекари

Медицински транспортен самолет кацна рано тази сутрин в Омск с идеята да транспортира руския опозиционен лидер в болница в Берлин по инициатива на фондация, основана от словенския активист и кинопродуцент Яка Бизил. Лекарите от болницата, в която той беше настанен вчера, след като внезапно изпадна в безсъзнание по време на полет, обаче виждат риск за транспортирането му в това състояние, предаде Газета.ru. Съюзниците на Навални обвиняват руските медици, че се опитват да осуетят евакуацията му и това решение поставя живота му в смъртна опасност.

Навални е в кома, на командно дишане от вчера. Състоянието му е много тежко и преместването му в друго лечебно заведение може да изложи живота му на риск. Това обясни лекуващият го доктор Александър Мураковски, цитиран от „Ройтерс“.

Вече втори ден Навални се намира в болница в сибирския град Омск и състоянието му има леко подобрение, но все още продължава да е нестабилно. Според лекаря има 5 възможни диагнози, а резултатите от изследванията ще бъдат готови в рамките на следващите два дни. Малко по-късно заместник-директорът на болницата в Омск Анатолий Калиниченко обяви на брифинг, че вече знаят окончателната диагноза, но не могат да я разгласят. Единственото, което може да се каже на този момент, е, че не е отровен, допълни той.

Вчера говорителката на Навални, Кира Ярмиш, съобщи, че той е изпаднал в безсъзнание и е бил приет в болница, след като се почувствал зле по време на полет със самолет към Москва. Подозренията ѝ са, че в чашата му с чай, която пил преди това в кафене на летището, е била поставена отрова. В някои руски медии се появиха непотвърдени информации, че по време на полета Навални внезапно е започнал да се превива от силни болки в стомаха, както и версии, че всъщност не е пил чай, а „самогон“. Други пък твърдят, че е изпаднал в диабетна кома. Семейството му настоява да бъде преместен за лечение на друго място.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ