Ли Къцян: Китай е дълбоко загрижен за кризата в Украйна

Ли Къцян: Китай е дълбоко загрижен за кризата в Украйна

Китай е дълбоко загрижен за кризата в Украйна. Това заяви премиерът на страната Ли Къцян в петък, предупреждавайки, че санкциите ще навредят на глобалния растеж.

„В Украйна сегашната ситуация наистина е тежка и Китай е дълбоко загрижен“, каза Ли .

От началото на атаката на Русия срещу Украйна преди две седмици, Пекин отказва да определи конфликта като „инвазия“ и казва, че Китай ще запази нормални търговски отношения с двете страни, без да се присъединява към санкциите на САЩ, ЕС и други страни срещу Москва.

В понеделник китайският външен министър Ван И каза, че отношенията с Русия са „стабилни“. Той посочи съвместно изявление с Русия, издадено след среща на високо ниво в началото на февруари между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин

По време на брифинг пред журналисти в петък Ли заяви, че Китай е „следва независима политика на мир“ и повтори отново, че Пекин да насърчава Русия и Украйна да преговарят. „Належащата задача сега е да предотврати ескалацията на напрежението“, добави той.

Ли не каза конкретно дали Китай ще подкрепи икономически Русия, но отбеляза, че Пекин подкрепя „всички усилия, които водят до мирно разрешаване на кризата“.

Той добави, че санкциите само ще предизвикат шок за световната икономика, която се бори да се възстанови от пандемията от коронавирус.

През уикенда Международният валутен фонд заяви, че икономическите последици от войната са „вече много сериозни“ с „неблагоприятни“ сътресения върху инфлацията и бизнес активността в много страни.

Това е последната годишна пресконференция на Къцян, който ще се оттегли от премиерския пост след края на тази година.

Номер 2 в йерархията на Комунистическата партия на Китай е премиер от 2013 г., като конституцията на страната има ограничение от два петгодишни мандата.

„Това е последната година, в която ще бъда премиер“, каза Ли.

През есента Комунистическата партия на Китай ще избере нов лидерски екип, макар че се очаква президентът Си Дзинпин да остане на влас за безпрецедентен трети мандат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ