Льо Пен обвини ЕС в тоталитаризъм, Макрон зове за реформи

Льо Пен обвини ЕС в тоталитаризъм, Макрон зове за реформи

Льо Пен обвини ЕС в тоталитаризъм, Макрон зове за реформи

В началото на решаващата финална права за битката за Елисейския дворец, двамата основни претенденти за президентския пост във Франция - центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен организират митинги днес следобед в Париж. По същото време ще се проведе и масов поход против крайната десница.

Седмица преди балотажа тази неделя, двамата съперници за поста навлизат във все по-активна фаза на политически коментари и послания.

"Европейският съюз трябва да се реформира или ще се изправи пред заплахата от Фрекзит.", заяви кандидатът за френски президент Еманюел Макрон в интервю за Би Би Си.„Аз съм проевропеец, по време на тези избори непрекъснато съм защитавал европейската идея и европейските политики, защото съм убеден, че те са от изключителното значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията”, отбеляза той. Но е важно следващият френски президент да се вслуша в думите на народа си и да чуе неговото недоволство от „дисфункцията на ЕС”, който се нуждае от задълбочени реформи, подчерта Макрон. "Би било предатество ако позволя ЕС да продължи да работи както досега", декларира фаворитът от първия тур на изборите във Франция за нов президент.

В същото време Марин льо Пен заяви в ефира на радио Europe 1, че ЕС се е превърнал в тоталитарна структура и затова трябва да бъде заменен от нов съюз. Тя дори предложи готова формула за алтернатива на Евросъюза - "Европейски алианс на свободните и суверенни държави."

"Аз съм европейска, но съм против тази политическа структура, която се нарича Европейски съюз, а в същото време напълно се отклони от курса си. Основният проблем на ЕС е, че на практика стана напълно тоталитарен", заяви тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ