Министърът на отбраната на САЩ идва в България. Петков е разговарял с Камала Харис

Министърът на отбраната на САЩ идва в България. Петков е разговарял с Камала Харис

Министърът на отбраната на САЩ идва в България. Петков е разговарял с Камала Харис

Американският министър на отбраната Лойд Остин пристига в България тази седмица, след като добави страната ни в графика си, часове преди да замине за Европа. За плановете му съобщи говорителят на Пентагона, Джон Кърби, по време на брифинг.

Първо Остин ще присъства на среща на НАТО в Брюксел, а след това ще се отправи към Словакия. „Министърът добави трета спирка, в България. Така той ще удължи пътуването с един ден и ще има възможност да се срещне с висши цивилни и военни ръководители в България, ключова спирка по отношение на източния фланг на Алианса“, каза Кърби.

 

 

Утре в централата на НАТО започва извънредна среща на военните министри на страните членки. Миналата седмица Остин разговаря за първи път с новия български министър на отбраната, Драгомир Заков. Двамата обсъдиха Украйна, формирането на батальонна група у нас, както и доставката на изтребители Ф-16.

Междувременно снощи от Министерския съвет съобщиха, че премиерът Кирил Петков е разговарял с вицепрезидента Камала Харис по нейна инициатива. „Госпожа Харис благодари на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната“, пише в изявлението на правителствената пресслужба.

Не е изключено и пътуване на президента Джо Байдън в Европа съвсем скоро. Източници на „Ройтерс“ съобщават, че се очаква следващата седмица той да пристигне в Брюксел, за да се срещне с лидерите от НАТО и заедно да обсъдят войната в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ