Лукашенко формира ново правителство със старите министри

Лукашенко формира ново правителство със старите министри

Лукашенко формира ново правителство със старите министри

На фона на нестихващите протести беларуският държавен глава Александър Лукашенко отново назначи Роман Головченко за министър-председател на страната и одобри 36-членния състав на новото правителство, предаде БелТА, позовавайки се на президентски указ.

Всички министри от предишния кабинет на страната, който бе формиран на 4 юни тази година, запазват позициите си, включително първият вицепремиер Николай Снопков, финансовият министър Юри Селиверстов и външният министър Владимир Макей.

Официалните резултати от проведените на 9 август президентски избори в Беларус посочиха, че Лукашенко печели 6-и пореден мандат с категоричните 80.1%. Това предизвика масово недоволство сред гражданите, които вече втора седмица излизат на улиците с искане президентът да подаде оставка. Над 7 хил. души бяха задържани от органите на реда, а стотици други бяха ранени.

По инициатива на основния конкурент на Лукашенко, Светлана Тихановская, формации от опозицията се включиха в учредяването на Национален координационен център, който цели да улесни преговорите за мирен преход на властта. Днес главният прокурор на Беларус, Александър Конюк, назначи наказателно разследване на организацията, определяйки я като целяща да „нанесе щети на националната сигурност“, докато междувременно Тихановская получи подкрепа за провеждане на нови президенстки избори от премиера на Литва, Саулиус Сквернялис, след лична среща с него.

Вчера на извънредна видео среща държавите от Европейския съюз се обединиха около решението да не признават резултатите от вота в Беларус, а на пресконференция след това президентите на Европейската комисия и Европейския съвет обявиха, че общността застава зад гражданите на страната, ще наложи санкции на лицата, отговорни за насилието и електоралните измами, и ще предостави помощ в размер на 53 млн. евро за здравния сектор, жертвите на репресиите и независимите медии.

Редица страни, включително Литва, Латвия и Естония, призоваха за провеждане на нови избори в Беларус.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ