Македония е готова на компромис с Гърция в спора за името

Македония е готова на компромис с Гърция в спора за името

Македония е готова на компромис с Гърция в спора за името

Македония е готова да добави географско определение към името си, за да уреди спора за с Гърция, която блокира от години присъединяването й към ЕС и НАТО, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от Ройтерс.

Независима от 1991 г., малката балканска страна се присъедини към ООН през 1993 г. под временното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ) заради отказа на Гърция да я нарича Македония. Атина смята, че с това име Скопие заявява претенции към гръцката област Македония. Правителствата на двете държави решиха да подновят преговорите за названието тази година с посредничеството на ООН.

"Искам тези преговори да успеят (...). Готови сме да приемем географско наименование в нашето име", каза Заев пред журналисти в Скопие.

Според дипломати за Атина и Скопие са приемливи имената Северна Македония, Нова Македония или Горна Македония.

В неделя стотици хиляди гърци протестираха в Атина срещу каквото и да е използване на името „Македония“ за название на друга държава.

Заев съобщи също така, че правителството е решило да смени името на международното летище в Скопие и на основната магистрала. Досега те се наричаха "Александър Велики" и вбесяваха Атина, тъй като Македония е името на древната държава на Александър Велики. Летището вече ще е „международно летище Скопие“, а пътят ще носи името „магистрала на приятелството“, каза Заев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ