Макрон капитулира пред "жълтите жилетки"

Макрон капитулира пред жълтите жилетки

Макрон капитулира пред "жълтите жилетки"

Френското правителство се готви да временно да се откаже от повишаването на акцизите върху горивата, съобщи днес правителствен източник след съпътстваните от насилие протести срещу вдигането на тези налози, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Премиерът на Франция Едуар Филип се очаква да обяви отлагането на повишението по-късно днес, уточни източникът на агенцията.

Тази стъпка ще бъде първият значим "обратен завой" на президента Еманюел Макрон по толкова съществена мярка, откакто пое властта през 2017 година. Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу данъците върху дизела които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда. Оттогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард "Шан-з-Елизе".

Демонстрациите струват на икономиката милиони евро, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ