Макрон обеща помощ на опозицията в Беларус

Макрон обеща помощ на опозицията в Беларус

Макрон обеща помощ на опозицията в Беларус

Еманюел Макрон се срещна с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска във Вилнюс, където пребивава от началото на август, като част от визитата си в балтийските страни, чиято цел е да покаже ангажираността на Франция към сигурността им, предаде „Ройтерс“.

„Той ми обеща да направи всичко, за да помогне в преговорите в политическата криза в страната ни... и ще направи всичко възможно да помогне за освобождаването на всички политически затворници“, заяви Тихановска след срещата с президента. По-рано днес от член на екипа ѝ стана ясно, че тя планира да изрази пред Макрон желанието си да бъдат свикани предсрочни избори в Беларус още тази година.

В неделя по време на свое интервю френският президент коментира, че беларуският му колега Александър Лукашенко трябва да се оттегли, след като ЕС не признава легитимността на изборите в страната, проведени в началото на месец август. „Това е криза на властта, авторитарната криза, която не може да приеме логиката на демокрацията и стои насила“, каза френският президент.

Протестите в Минск продължават вече почти два месеца. Сред политическите затворници в Беларус е съпругът на опозиционерката, влогъра Сергей Тихановски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ