Макрон печели "нечуваните и невиждани" дебати във Франция

Макрон печели нечуваните и невиждани дебати във Франция

Макрон печели "нечуваните и невиждани" дебати във Франция

Центристът Еманюел Макрон спечели телевизионните дебати с националистката Марин льо Пен, единствените преди балотажа за президентските избори във Франция в неделя.  

Макрон е бил по-убедителен според 63% от анкетираните. Близо 20 млн. французи са гледали дебатите.

Този дебат няма да обогати историята на телевизионните дебати, пишат френските медии.

Сблъсъкът между Макрон и Льо Пен се превърна в разговор между глухи, коментира „Фигаро“. Нечуван дебат в края на една луда кампания, несравнима с никоя друга. Нечувано. Невиждано, продължава изданието и пита реторично дали Жак Ширак нямаше основание да откаже лидерската битка с Жан-Мари льо Пен през 2002 г.

Ожесточен дебат от началото до края, пише „Монд“.

„Свиреп“, "агресивен", "ожесточен", „размяна на обиди“, „плагиат“, „горчив вкус“, „дуел с ножове“ – така описват и чуждестранните издания снощния сблъсък между кандидатите.

Според „Ню Йорк Таймс“ срещата на двамата претенденти е била повече в стила на американските тв дебати, отколкото разумна дискусия, на каквато са свикнали французите. „Това беше свирепа словесна битка: двамата бяха агресивни, прекъсваха се, размахваха юмруци, сочеха се с пръст, оставяйки модераторите безпомощни и в недоумение“, разказва американският вестник. По оценката му спорът Макрон-Льо Пен е фрапираща демонстрация на две радикално различни визии за Франция“.

Двамата се ненавиждат. Тези дебати ще се помнят дълго, коментира Би Би Си.

Льо Пен нарече Макрон кандидат на елитите, на дивата глобализация, на нестабилността, Uber-изацията, на кражбата на икономиката от едрия бизнес.

Макрон я контрира с думите, че е „върховна жрица, проповядваща страх“, че използва „стратегията на лъжата“ и че говори много, но прави малко. По думите му Льо Пен не предлага нищо, освен поражение и е истинска наследница на баща си Жан-Мари льо Пен, известен като антисемит и ксенофоб.

През всичките 160 минути на дебатите двата не спряха да се нападат взаимно с тежки обвинения.

Тези дебати няма да опровергаят гласовете във Фанция, които призовават да не се гласува нито за Льо Пен, нито за Макрон, коментират френски издания. На първия тур 18% пуснаха бели или невалидни бюлетини.

2/3 от привържениците на отпадналия Жан-Люк Меланшон заявяват във фейсбук-допитване, че няма да подкрепят нито един от кандидатите на балотажа. Въпреки призива на премиера Казньов, Меланшон продължава да отказва да обяви дали ще подкрепи Макрон. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ