Макрон се спусна зрелищно на ядрена подводница

Макрон се спусна зрелищно на ядрена подводница

Макрон се спусна зрелищно на ядрена подводница

Френският президент Еманюел Макрон се спусна от хеликоптер на ядрената подводница „Льо Терибъл“ („Ужасният“) и прекара няколко часа на борда й, участвайки в учение, имитиращо  изстрелването на ракети с ядрени глави, съобщи Би Би Си.

По-късно президентът публикува в социалните мрежи снимка от спускането върху подводницата, разположена на 300 км от крайбрежието на Бретан.

След като Великобритания напусне ЕС през 2019 г. Франция ще остане единствената държава в общността, която притежава ядрен арсенал.

Макрон подчерта важността на френски сили за ядрено сдържане и ги определи като „крайъгълен камък на сигурността“.

Имитацията на изстрелване на ядрена ракета беше част от програмата на визитата на Макрон във военно-морската база Ил Лонг, където той прекара целия ден. Там са дислоцирани всичките 4 френски ядрени подводници, носещи балистични ракети с ядрени глави.

По същото време новото френско правителството на Едуар Филип спечели с лекота първия си вот на доверие в парламента с 370 гласа „за“ и само 67 „против“. Филип представи програмата за работа на кабинета, която предвижда свиване на бюджетните разходи и реформа на трудовото законодателство. Противници на реформата са синдикатите, които заплашиха с масови стачки наесен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ