Макрон: Ясно е, че Лукашенко трябва да си отиде

Макрон: Ясно е, че Лукашенко трябва да си отиде

Макрон: Ясно е, че Лукашенко трябва да си отиде

Лидерът на Беларус, Александър Лукашенко, трябва да се оттегли, след като Европейският съюз отказа да признае за легитимни изборите в страната, проведени в началото на месец август. Това смята френският президент Еманюел Макрон, предаде Euractiv.

 „Това е криза на властта, авторитарната власт, която не може да приеме логиката на демокрацията и стои насила. Ясно е, че Лукашенко трябва да си отиде“, коментира държавният глава пред седмичния вестник „Журнал дьо диманш“ преди визитата си до Литва и Латвия, които се надяват на подкрепа от Франция заради кризата с Беларус и нарастващото напрежение с Русия.

Десетки хиляди граждани излизат ежедневно на протест от 9 август, когато в бившата съветска страна се проведоха президентски избори, в резултат на което Лукашенко спечели своя 6-и мандат на поста с малко над 80% от вота, смятан от мнозина за нечестен и фалшифициран. По време на вчерашните демонстрации са арестувани най-малко 90 души, предимно жени.

Макрон отбеляза, че е „впечатлен от куража на протестиращите“. „Знаят рисковете, които поемат с демонстрациите всеки уикенд, и все пак продължават с движението за съживяване на демокрацията в тази страна, която е била лишена от нея толкова дълго“, каза той.

По-късно Макрон се срещна въ Вилнюс с основния опонент на Лукашенко по време на изборите - Светлана Тихановска. Тя заяви, че Макрон ѝ е обещал да помогне при воденето на преговори с беларуските власти и за освобождаването на политически затворници.

"Той ни обеща да направи всичко възможно, за да ни помогне с преговорите, при тази политическа криза в страната ни. . . и че ще направи всичко възможно за освобождаване на политическите затворници", каза тя пред журналисти след срещата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ