Електоралните нагласи според две проучвания по-малко от седмица преди вота

Електоралните нагласи според две проучвания по-малко от седмица преди вота

Електоралните нагласи според две проучвания по-малко от седмица преди вота

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а „Има такъв народ“ - 18,8%. Това показват данни от ново, съвместно проучване на bTV и „Маркет линкс“. То е направено сред 1075 българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.* Паралелно с него, свое проучване днес обяви и агенция Медиана, според което битката за първото място ще е между три, а не между две партии.**

И двете проучвания очертават оспорвана битка за мястото на първа политическа сила, като според едното от тях тя ще се води между три, а не между две политически сили. Ето какво сочи прегледът на обявените данни.

АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА ДНЕС:

По данни на "Маркет Линкс"

ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а „Има такъв народ“ - 18,8%.

Третото и четвъртото място са за БСП и „Демократична България“ - съответно с 16,9% и 12,5%.

Пети са ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото място е за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа. Патриотичните партии не успяват да минат 4-процентната бариера.

По данни на "Медиана"

По-малко от седмица преди вота, ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП са с почти изравнени позиции. За ГЕРБ-СДС биха гласували 22.5 процента от избирателите, заявили, че ще отидат до урните, за "Има такъв народ" - 21.7 процента, за "БСП за България" - 20. 6 на сто , за ДПС -11.1 на сто , "Демократична България" получава 10 процента от гласовете, "Изправи се!Мутри вън!" - 5.1 на сто, а "Българските патриоти " - 4.8 процента. "Възраждане" е с 2,2 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 2 процента.

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега "Изправи се! Мутри вън!" и Патриотите са над 4 -процентната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на "Възраждане", които биха могли да поднесат изненада, посочват от социологическата агенция.

ИЗБОРНА АКТИВНОСТ

Според изследването на Маркет Линкс, 58% запитаните ще гласуват на предстоящия вот. 

От Медиана пък прогнозират изборна активност, близка или дори по-ниска от тази на предходните избори - около 3,1 - 3,3 млн. избиратели.

ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИИ

Според анализа на Маркет Линкс

Настоящото разпределение на общественото влияние на политическите сили би било поставено под сериозен натиск при сценарий, в който и следващия парламент не успее да състави кабинет. ГЕРБ, БСП, Демократична България и ДПС са най-малко застрашени от свиване на електорална подкрепа. В другия полюс са две от партиите на протеста - „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Според анализа на Медиана

Данните към момента показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации - независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от "неприемливите" "партии на статуквото" или нови избори.

И двете агенции са категорични, че е напълно възможно избирателите да променят картината към този момент с гласуването си на 11 юли

*Методология: Съвместното проучване е финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякотолично интервю и онлайн анкета. 

 

** Методология: Изследването на агенция Медиана" е проведено в периода 26 юни - 02 юли 2021 г. с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ