Възможно ли е гласуване „2 в 1“ с едни и същи машини?

Възможно ли е гласуване „2 в 1“ с едни и същи машини?

Възможно ли е гласуване „2 в 1“ с едни и същи машини?

Наличните в България машини за гласуване позволяват с тях да се гласува за два отделни вида избори, коментира за БНР Веселин Тодоров от "Сиела Норма". Компанията е доставчик на машините за гласуване на изборите. Евентуалният сценарий да стигнем до избори 2 в 1 наесен - трети парламентарни за годината и редовни президентски избори започна да повдига въпроси възможно ли е гласоподавателят да упражни вот и за двата различни вида избори на една машина. Все още няма насрочена дата от парламента за провеждането на президентските избори, но анализатори вече коментират, че е напълно възможно да съвпаднат първи тур на президентските избори и гласуване за нов парламент. Според тях, това би породило проблеми, тъй като по правило, двата вида избори трябва да се провеждат с два отделни протокола, тоест не е ясно дали чисто технически е допустимо да се използва една и съща машина за различни по вид избори. Припомняме, че предишният парламент направи промени в Изборния кодекс, с които въведе провеждането на избори само с машинно гласуване.

„Има над 10 варианта за различни начини на гласуване. Друг е въпросът, че остава малко време, ако изборите са в края на октомври или началото на ноември. Добре е ЦИК да направи методика за гласуване 2 в 1, за да настроим машините", поясни днес Веселин Тодоров.

Той посочи, че от фирмата имат готовност с най-естествения сценарий - избирателят получава една карта, с която активира машината, и с нея може да гласува и за единия, и за другия вид избори, след което получава две различни разписки, които пуска в две различни урни.

"Ако са две различни машини, това ще удвои времето и ще усложни процеса".

"Ще изпратим писмо до ЦИК и до президента, защото имаме технологична възможност за още 1200 машини", допълни Веселин Тодоров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ