Майк Помпейо предупреди Турция за руските ракети

Майк Помпейо предупреди Турция за руските ракети

Майк Помпейо предупреди Турция за руските ракети

Руските системи за противовъздушна отбрана С-400 застрашават сигурността на персонала и военната технология на САЩ. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпейо в телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според изявление на Кейл Браун, главния зам.-говорител на Държавния департамент, Помпейо е помолил колегата си „да разреши въпроса със С-400 по начин, съвместим с дългогодишната ни история на сътрудничество в отбранителния сектор“, пише ТАСС.

Освен това американският държавен секретар е призовал Анкара да се ангажира със задълженията си към НАТО за закупуване на оперативно съвместимо с НАТО въоръжение.

На 14 декември властите в САЩ наложиха ограничения върху дирекцията, ангажирана с отбранителната промишленост на Турция, нейния шеф и трима други граждани – Мустафа Дениз, Серхат Генкоглу и Фарук Ийгит, съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA).

Москва и Анкара подписаха договор за доставките на системи С-400 през 2017 година, а Турция стана първата държава от НАТО, решила да се снабди с този тип въоръжение от Русия. На 7 декември стана ясно, че първият договор вече е изцяло изпълнен, всички компоненти на системите са доставени, преведени са и необходимите плащания.

С-400 Триумф е най-модерната зенитна ракетна система с голям обсег на действие, въведена в експлоатация през 2007 година. Тя е проектирана да унищожава самолети, балистични ракети, включително такива със среден обсег, и може да се използва срещу наземни цели. Системата може да атакува на разстояние от 400 км и на височина до 35 км.

Вчера Чавушоглу обяви, че страната му няма намерение да се откаже от С-400, въпреки санкциите на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ