Медведев: Време е да затворим посолствата

Медведев: Време е да затворим посолствата

Медведев: Време е да затворим посолствата

„Време е да затворим посолствата“, обяви днес бившият руски президент и настоящ зам.-председател на Съвета по безопасност на Русия, Дмитрий Медведев, с което даде знак, че страната му, изглежда, няма намерение да разчита на дипломатично разрешаване на ситуацията в Украйна въпреки появилите се заявки за това вчера.

„А контактите продължават, като се гледаме един друг само с бинокъл и оръжейна оптика“, коментира той в своя публикация в социалната мрежа „ВКонтакте“.

Според него санкциите срещу Русия могат да са „отличен повод“ за преглед на отношенията с всички държави, които са ги наложили, и да се стигне до прекъсване на диалога за стратегическа стабилност.

Това преразглеждане на отношенията със западните държави, които се обявиха против руската инвазия в Украйна тази седмица и наложиха ограничения на Русия, според Медведев е добра новина.

По думите му санкциите са „мит, измислица“ и няма да променят нищо. „Това е ясно дори за невежи хора в Държавния департамент“, пише той.

„Те заплашват да конфискуват парите на руски граждани и руски компании в чужбина… Но на това трябва да се отговори доста симетрично“, коментира Медведев. Той поясни, че военната операция ще продължи, докато бъдат постигнати резултатите, „за които каза президентът на Русия“, визирайки обявените демилитаризация и денацификация на Украйна, за които Владимир Путин спомена, обявявайки своята „специална военна операция“ в четвъртък сутринта.

Бившият руски президент не изключи възможността страната му да се откаже от договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ, подписан между него и американския президент Барак Обама през 2010 г. и продължен от техните наследници. Миналата година Русия и САЩ се съгласиха да удължат действието на документа с пет години, до 4 февруари 2026-а.

Той нарече „нечестно“ решението на Съвета на Европа да прекрати членството на Русия. Публикацията му завършва с думите, че „забавлението тепърва започва“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ