Меркел призова Западните Балкани да се фокусират върху членство в ЕС

Меркел призова Западните Балкани да се фокусират върху членство в ЕС

Меркел призова Западните Балкани да се фокусират върху членство в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел използва посещението си в Албания вчера, за да призове лидерите на шестте държави на Западните Балкани да засилят регионалното сътрудничество в стремежа си към членство в Европейския съюз.

Меркел коментира, че колкото по-силна е тази кооперация, „толкова по-силен ще бъде Берлинският процес“. Берлинският процес е програма, която тя стартира през 2014 г. за засилване на регионалното сътрудничество между страните от Западните Балкани, пише „Асошиейтед Прес“.

„От геостратегическа гледна точка ЕС, или конкретно Германия, има свой собствен интерес към членството на страните в ЕС“, обяви Меркел на пресконференция. Западните Балкани включват Албания, Босна, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна Гора. Всички те са на различни етапи от пътя към заветното членство в блока.

Напредъкът им в интеграцията се забави напоследък заради застоялия интерес на ЕС към разширяването и годините на дипломатически сътресения, пред които бе изправен, главно заради Брекзит.

След ветото на България стартирането на преговорите за членство в Евросъюза на Северна Македония бе отложено, въпреки че останалите критерии са изпълнени. „ЕС трябва да държи на думата си и не винаги да предлага нови условия отново и отново, тъй като няма интерес – може би поради вътрешни причини в някои страни – да ускори процеса на присъединяване. Това предизвиква разочарование и мога да разбера това разочарование. Трябва да си имаме доверие“, поясни германският канцлер в последните си дни на поста.

В сръбската столица Белград, която Меркел посети в понеделник, тя отбеляза присъствието на други ухажори за балканските нации, като Русия и Китай.

Междувременно според албанския премиер Еди Рама присъствието на канцлера ще липсва много в региона. Тя обаче увери аудиторията си, че „всеки германски канцлер ще има сърце за този регион“.

Меркел няма да се кандидатира за поста на канцлер, който заема от 2005 г. насам. Нейният наследник ще стане ясен окончателно след изборите на 26 септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ