Министерството на туризма иска Covid-ограниченията да са обвързани с икономически мерки 

Министерството на туризма иска Covid-ограниченията да са обвързани с икономически мерки 

Министерството на туризма иска Covid-ограниченията да са обвързани с икономически мерки 

В случай на неизбежно налагане на ограничения заради пандемията, те трябва да бъдат обвързани с ясни икономически мерки, като тези мерки да влизат в сила автоматично с въвеждането на ограниченията. Това се посочва в позиция на министерството на туризма, разпространена до медиите. От ведомството посочват, че основният им приоритет е да се защити заетостта и активността на туристическия бизнес при запазване на здравето на работещите и посетителите.

От началото на летния сезон и особено след прилагането на Европейския цифров сертификат и отварянето на границите за свободно пътуване, туристическият сектор в България успя в известна степен да възстанови своята жизнеспособност. С приближаването на 4-та вълна от COVID-19, дългосрочното възстановяване на бизнеса е поставено пред сериозни предизвикателства, се посочва в съобщението.

В тази връзка, министерството на туризма застава на позиция, че всички ограничения на бизнесите в сектор "Туризъм" трябва да бъдат много прецизно обмислени. При взимането на решенията фокусът трябва да е насочен към превантивните действия, като основно място да заема засиленият контрол и самоконтролът от страна на институциите и на бизнеса за недопускане разпространението на вируса.

В стремежа си да подкрепи исканията на бизнеса, министерството на туризма е подготвило и предложило пакет от икономически мерки. При изготвянето им са взети предвид както предложенията от страна на туристическия бизнес и добрите практики от другите държави, така и вече натрупаният опит от управлението на кризата.

От особена важност е със съвместни усилия да приложим и следваме изпълнението на адекватни мерки за оцеляването и възстановяването на туристическата екосистема, които да станат част от последователна и логически обвързана стратегия за запазване на жизнеспособността на сектор "Туризъм". Това може да се реализира само ако секторът остане активно работещ при спазване на Правилата за прилагане на противоепидемичните мерки при извършване на туристическа дейност през летен сезон 2021, допълват от ведомството. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ