Сачева нареди: Пропускателен режим и дезинфекция на работните места 2 пъти дневно

Сачева нареди: Пропускателен режим и дезинфекция на работните места 2 пъти дневно

Сачева нареди: Пропускателен режим и дезинфекция на работните места 2 пъти дневно

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти през работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието. Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на социалният министър Деница Сачева. Те ще важат до отмяна на въведеното на 13 март извънредно положение.

Работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания.

Задължително е и осигуряването на необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала.

При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства.

Изпълнението на всички мерки от заповедта трябва да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труд.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ