Министър Сандов: ТЕЦ "Марица-3" няма да възобнови работа

Министър Сандов: ТЕЦ Марица-3 няма да възобнови работа

Министър Сандов: ТЕЦ "Марица-3" няма да възобнови работа

ТЕЦ "Марица-3" няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково дейността да бъде възобновена. Това обяви на брифинг екоминистърът Борислав Сандов. 

По думите му, ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград системно е превишавала нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава, че са 3 пъти над нормите, което причинява тежки последици върху здравето на хората.

"Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониториг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено. Има заповед това предприятие да не отваря", обясни екоминистърът.  

Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си. Ще издадем предписания за това, добави Сандов. 

Екоминистърът съобщи още, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, според което България е осъдена за наднормени нива и системни нарушения по отношение на серния диоксид в Югоизточен регион. Решението е първо и установително, подчерта Сандов и обясни, че следва ЕК да провери дали сме прекратили лошите практики. В противен случай, добави министърът, Брюксел ще отправи нов иск към Европейския съд. Това пък ще доведе до финансови санкции за страната ни и евентуално затваряне на много ТЕЦ-ове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ