Министър Везиева за скандала в ДКК: Екипът няма желание да работи прозрачно

Министър Везиева за скандала в ДКК: Екипът няма желание да работи прозрачно

Министър Везиева за скандала в ДКК: Екипът няма желание да работи прозрачно

С действията си ДКК ни говори, че екипът няма желание да следва промяната и да работи прозрачно. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката Даниела Везиева по повод разразилия се скандал в ДКК заради отстраняването на втория изпълнителен директор. 

"Не знам кой на кого е вдигнал мерника. Изглежда защитават стария модел на ДКК. Помним онзи половин милиард, който беше изразходен по непрозрачен начин. Това е работата на управлението на старата Държавната консолидационна компания. Преди това никой не ни е съобщил да има проблем. Имаме постоянна комуникация. Ако е имало нужда от обсъждане на нещо, винаги сме реагирали. Така че, ако е имало някакво съмнение за злоупотреба, е трябвало да го изкоментираме", каза още икономическият министър.

„Продължавам да стоя зад това, че решенията, които са взети от Съвета на директорите, не са по законоустановения ред. Затова свидетелстват и указанията от Търговския регистър, които са дадени вчера", категорична е Везиева.

Тя допълни, че е разпоредила проверка по документацията, която са качили от ДКК. "За част от нещата знам, защото сме ги коментирали по време на конкурсите. Декларацията, която е попълнила г-жа Караганева, е вярна", поясни тя.

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Вчера служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

А от Държавната консолидационна компания отговориха на министър Везиева, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

ОТ ГЕРБ пък припомниха, че по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017-та година, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. След това Караганева е назначена без конкурс на ръководната позиция в ДКК и едва след като се вдига шум за това, е организиран конкурс и Караганева го печели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ