Мит Ромни – основният кандидат за държавен секретар на САЩ

Мит Ромни – основният кандидат за държавен секретар на САЩ

Мит Ромни – основният кандидат за държавен секретар на САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп смята бившия кандидат-президент на Републиканската партия Мит Ромни за основен кандидат за поста държавен секретар на САЩ, съобщава ТАСС.

По данни на в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп в момента е склонен да предложи поста на първи дипломат на известния с антируските си изявления Ромни. Някои от близките до Тръмп обаче държат на кандидатурата на бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани или да се продължи търсенето на подходяща кандидатура, отбелязва изданието.

Новоизбраният президент вероятно ще предложи поста на ръководител на Пентагона на генерала в оставка Джеймс Матис, а постоянен представител на САЩ в ООН по всяка вероятност ще стане губернаторът на щата Южна Каролина Ники Хейли, добавя още в. "Уолстрийт джърнъл". По време на предизборната си кампания през 2012 г., Ромни нарече Русия "геополитически противник номер 1 на САЩ", но загуби на изборите срещу Барак Обама, припомня ТАСС. През последните месеци Ромни редовно критикуваше Тръмп и отказа да го подкрепи преди изборите.

Тръмп добави в Туитър, че обмисля сериозно да назначи за министър на жилищното строителство и градоустройството Бен Карсън, бивш неврохирург и съперник на Тръмп за номинацията на Републиканската партия, предаде Франс прес.

Новоизбраният президент заяви пред журналистите от в. "Ню Йорк таймс", че неговото управление няма да бъде белязано от конфликти на интереси. Той обаче не съобщи конкретни стъпки, които възнамерява да предприеме за избягването им. "На теория бих могъл едновременно да ръководя бизнеса си и да водя перфектно страната", подчерта магнатът, говорейки за гъвкавото американско законодателство. Той обаче добави, че би искал да направи нещо, за да раздели ясно тези две дейности, отбелязва АФП.

Снощи вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова свои симпатизанти да дадат шанс на новата администрация на Доналд Тръмп, съобщава ТАСС. Той се срещна с поддръжниците си, които провеждаха демонстрация пред резиденцията му, за да му благодарят за осемте години работа като вицепрезидент и ги увери, че за него е била голяма чест да заема този пост.

"Остава да се направи още много. Освен това трябва да дадем шанс на новата администрация", подчерта Байдън. "Именно така работи демокрацията", добави вицепрезидентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ