Младежкото ГЕРБ отхвърли обвиненията за паниката с горивата

Младежкото ГЕРБ отхвърли обвиненията за паниката с горивата

Младежкото ГЕРБ отхвърли обвиненията за паниката с горивата

Младежката организация на ГЕРБ отхвърли обвиненията на премиера Кирил Петков, че те стоят зад създалата се паника с цените на горивата в сряда вечерта.

"Единствената причина, поради което се е получила паниката в сряда е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се използвали в социалните медии навсякъде под политическа или хибридна атака. До този момент, хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ. Снимките, които се завъртяха из социалните медии - с цени над 3 лв на горивата, са пллатени постове. На базата на този факт се създаде паника, увеличавайки търсенето. Паниката обаче беше овладяна, на следващия ден цените се върнаха към по-нормални нива", заяви на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков. 

Петков обвини младежката организация на ГЕРБ за паниката с горивата

От младежката организация на ГЕРБ отговориха на обвиненията на премиера Кирил Петков и с пост във Fаcebook. "Ако не друго, днес Кирил Петков за пореден път показа няколко неща – некомпетентността на своето разпадащо се управление, неговата слабост да приема силни и принципни решения в полза на българските граждани и обхваналата го параноя, която е на път да го постави на една нога с един силно войнолюбов и откровено агресивен спрямо съседни държави и народи президент, но криещ се към настоящия момент в бункер", пишат от МГЕРБ. 

"Кирил Петков дължи преди всичко отговори на българските граждани за спиралата от кризи, в която се намира държавата – инфлационна, енергийна, социална, здравна и външнополитическа. Неговото правителство не може да излезе с ясна позиция или решения по нито един от належащите проблеми пред страната", пишат още от младежката организация на ГЕРБ и добавят, че в този ред на мисли скоро биха могли да очакват от премиера да каже, че:

  • От МГЕРБ сме виновни за пропутинската позиция на неговия коалиционен партньор БСП във връзка със санкциите срещу Русия.
  • От МГЕРБ сме виновни за позора, който беше нанесен на България от изказвания на вече бившия министър на Кирил Петков Стефан Янев, наричащ войната в Украйна „военна операция“.
  • От МГЕРБ сме виновни, че държавата бездейства във връзка с идващите от Украйна бежанци.
  • От МГЕРБ сме виновни, че правителството в своята некомпетентност не може да предприеме дори най-елементарно решение във връзка с ръста на цените на тока, храните, горивата. Но не, г-н Петков. Ние не сме виновни за вашата некадърност. 

 

 

Последва и извънреден брифинг на ГЕРБ, в който участваха Томислав Дончев и Делян Добрев. На него беше зададен и въпрос към правителството за сделка с газа, която е сключена в първия ден на войната. 

"Да си министър-председател и да не можеш да се справиш с една или друга ситуация, е безпомощност. Да обвиняваш другите - предишните, бъдещите, защото не можеш да се справиш, е дъното на безпомощността. Има криза, защото няма лидерство, няма яснота, няма кой да успокои, няма кой да обясни на хората", заяви на извънреден брифинг Томислав Дончев.

Според Делян Добрев правителството за пореден път е реагирало неадекватно. Според него е трябвало правителството да отпусне горива от държавния резерв на цена около 2 лв. но вместо това те са търсили някой, който да обвинят и по-късно са избрали това да са младежите от ГЕРБ. По думите на Добрев САЩ и още 30 държави са отпуснали гориво от държавния резерв и по този начин са успокоили хората.

Добрев се обърна към управляващите с въпрос за газова сделка, извършена в първия ден от инвазията на Русия в Украйна. "22 часа след като започнаха да падат бомбите в Украйна, на нашата газова борса между 02:00 и 03:00 часа през нощта, в рамките на секунди се продаде газ на половин цена. Разликата в цената е половин милион лева", заяви Добрев и попита: "Защо се продаде газ на половин цена през нощта с разлика в цената от половин милион лева? Чакам отговор на въпроса".  

Междувременно, стана ясно, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е възложила на Комисия за защита на потребителите да направи проверки на всички бензиностанции и търговци на горива в страната. Дирекция "Регулиране на икономическата дейност" към министерството на икономиката и индустрията започна проверки на лица и фирми, осъществяващи търговия на едро на нефт и продукти с нефтен произход, които са в Регистъра на икономическото министерство, за евентуални закононарушения на регистрационния режим, съобщиха от икономическото министерство. 

"Няма да позволим никой да трупа свръхпечалба на гърба на хората. Започнахме проверки чрез КЗП и ресорната дирекция в Министерството на икономиката. Ще използваме всички законови механизми, за да защитим потребителите", заяви министър Нинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ