Борисов за оценката на МВФ за covid-мерките у нас: На верен път сме!

Борисов за оценката на МВФ за covid-мерките у нас: На верен път сме!

Борисов за оценката на МВФ за covid-мерките у нас: На верен път сме!

Международният валутен фонд одобрява по-големите разходи на правителството в отговор на кризата, свързана с пандемията от COVID-19, което означава, че сме на верен път. Заключенията на МВФ опровергават твърденията за разруха на президента и неговите съпътстващи. Това заяви пред министрите премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, което се проведе онлайн. 

Припомняме, че вчера Международният валутен фонд в България одобри по-големите правителствени харчове в отговор на кризата, настъпила заради пандемията от Covid-19. По думите на ръководителят ѝ Джейу Лий увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата, но в средносрочен план трябва да е обвързана с мерки за фискална консолидация. Според фонда предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Също така трябва да се инвестират повече средства в сектора за образованието, категорични са от МВФ.  Експертите предупреждават, че нивото на необслужваните кредити ще отбележи ръст, а у нас то и преди кризата бе по-високо от средното за Европа.  

Мисията на МВФ в България препоръча пълна реформа на социалната сфера

"Аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции. Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Преди днешното правителственото заседание казах на министрите, че мерките, които взехме през последните месеци, са изключително правилни. Затова ние ще продължим в същия дух и ще помагаме на всеки един българин", добави Борисов.

Премиерът Борисов подчерта, че в доклада на Фонда се препоръчват още повече средства да се дават за образование и че следващата година в тази сфера ще се инвестират допълнително още 700 милиона лева.

Мисията на МВФ у нас не очаква рязко увеличение на безработицата благодарение на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък. Затова министър-председателят Борисов призовава министрите да продължават със социално-икономически мерки, които са в полза на бизнеса и гражданите.

"Важно е да има и мерки за фискална консолидация в средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно", отбеляза премиерът пред членовете на кабинета. 

От МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с партньорите от Европейския съюз, като се присъедини към Валутния механизъм II и Банковия съюз.  

Министър-председателят призова хората да имат търпение до януари, февруари, когато би имало ваксина и нови терапии за лечение на коронавируса. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ