МВР изпраща в прокуратурата материали от проверка на тол системата

МВР изпраща в прокуратурата материали от проверка на тол системата

МВР изпраща в прокуратурата материали от проверка на тол системата

Главна дирекция „Национална полиция” изпраща в прокуратурата материали от проверка за тол системата. Според разследващите има данни за престъпление по чл. 220 от Наказателния кодекс (длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за предприятието или организацията, които то представлява, бел. ред.), извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщава МВР. 

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление. В хода ѝ е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/. 

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата. 

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, заявяват от МВР. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ