Мярката 60/40 спасила 4700 работни места в IT сектора

Мярката 60/40 спасила 4700 работни места в IT сектора

Мярката 60/40 спасила 4700 работни места в IT сектора

277 компании в технологичния сектор са се възползвали от правителствената програма 60:40 за субсидирана заетост. С отпуснатите близо 3 млн. лева секторът е запазил над 4 700 работни места. Данните са за периода от април до юни и са на специализирана агенция за бизнес изследвания в тази област "Панов - Стойчев", информира БНР

37% са одобрени компании от малкия и среден бизнес в страната, 62 са микропредприятия с под девет души служители.

"Кризата постепенно пълзи към една от най-стабилните индустрии в България, сектора на технологиите", се посочва в анализа, затова съветът на анализаторите е да се потърси възможност да се включат в програмата 60 на 40.

Според техни изчисления едно работещо място в технологичния сектор генерира средно 15 хиляди лева данъци за бюджета, за софтуерния бизнес числото е над 24 хиляди лева.

Затова запазването на хората в сектора би донесло 99 милиона лева приходи на бюджета.

Засега в списъка на одобрените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни.

За разлика от производителите на автомобилни части и аксесоари (сектор с големи инвестиционни и производствени капацитети в България), които пострадаха от спиране на автомобилните заводи и веднага се включиха в програмата за субсидиране с около 10 000 работни места, до момента нито една големите световни софтуерни компании присъстващи в България (те са над 20 със служители над 249 човека) не се е включила в програмата за субсидирана заетост. Не е ясно обаче докога и колко и те ще издържат, информират от агенцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ