Напрежението между Вашингтон и Пекин няма да изчезне, независимо от изборния резултат в САЩ

Напрежението между Вашингтон и Пекин няма да изчезне, независимо от изборния резултат в САЩ

Напрежението между Вашингтон и Пекин няма да изчезне, независимо от изборния резултат в САЩ

САЩ трябва да предприемат по-многостранен подход в отношенията си с Китай. Това заяви пред Си Ен Би Си бившия американски посланик в Китай по време на администрацията на Барак Обама – Гари Лок.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха през последните няколко години заради търговската война между двете страни. Администрацията на Доналд Тръмп обвини Китай в несправедливи търговски практики, кражба на интелектуална собственост, а през последната година и за пандемията от короанвирус.

„Многостранният подход е единственият начин Китай да бъде накаран да приеме сериозно тези въпроси. Ако останалата част от света не се включи в дискусията, то САЩ ще загубят. Нашите потребители и компании ще загубят“, коментира Лок.

Лок, който работи по президентската кампания на Джо Байдън, заяви, че ако бившият вицепрезидент спечели надпреварата в САЩ неговата администрация ще продължи да повдига въпросите около защитата на човешките права, свободата на пресата и автономията на Хонконг и Тайван - теми, за който Пекин предпочита да не говори.

На търговския фронт Байдън може да представи стратегия срещу Китай, която да обедини съюзниците на Вашингтон, които също имат търкания с Пекин, смята Лок. В момента тези страни предпочитат да гледат спора между двете супер сили от страничната линия.

Същевременно с това е възможно САЩ да си сътрудничи с Китай по редица въпроси, включително климатичните промени, медицинските изследвания и хуманитарните усилия по цял свят. „Имаме много общи интереси, макар че остават фундаменталните различия на икономическите и търговските ни политики, както и тези по отношение на правата на човека“, казва Лок.

„Би трябвало да можем да разделим тези неща и да продължим партньорството си по начин, по който то е в полза както на гражданите на двете ни страни, така и на целия свят… без обаче да спираме да говорим за тези фундаментални различия“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ