Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и отоплението

Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и отоплението

Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и отоплението

Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари, 2021г. Предложението за мярката, разписана по този начин, беше направено в пленарната зала от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата около създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. "За" гласуваха 186 депутати, двама бяха "против" и двама "се въздържаха". 

Атанасова поиска в проекта на решение за временната комисия да бъде записано само, че парламентът налага мораториум.

Зам.-председателят на НС Ива Митева/"Има такъв народ"/ предложи мораториумът да бъде гласуван отделно и оформен като отделно решение от това за създаване на временната комисия.

Рамадан Аталай/ДПС/ поиска предложението на ГЕРБ-СДС да не се гласува, защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите.

"Има такъв народ" ще подкрепи предложението за мораториум, обяви председателят на групата Тошко Йорданов. 

След това парламентът гласува и създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея, която да е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Вносител на предлажението е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ "Продължаваме Промяната". Сред мотивите са, че темата е съществена за обществото през последните няколко месеци, а заявката на КЕВР за ново повишаване цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото състояние на хората и не може да остане извън полезрението на НС. "За" създаването на комисията гласуваха 163 депутати, 49 бяха "против", а седем "се въздържаха". Предвижда се тя да работи за срок от един месец, като основният й предмет и цел е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор.

След решението на парламента, с пет гласа "за" Комисията за енергийно и водно регулиране" отложи насроченото за днес от 13.30 ч. заседание за цените на тока за битовите потребители от 1 януари. На него трябваше да бъдат представени  становищата на енергийните компании за исканите поскъпвания средно с 11,5% за страната.

По график след откритото заседание за цените на тока трябваше да има и обществено обсъждане на цените на електроенергията, на което пък да се чуят становища от страна на потребителите. 

Преди това, от 10 ч сутринта в комисията имаше открити заседания за цените на електроенергията, произвеждана от ВЕИ-та, а по-късно открито заседание за цените на парното, в което участваха шефовете на топлофикациите. На общественото обсъждане на цените на парното омбудсманът Диана Ковачева и лидерът на "Изправи се. БГ!" поискаха да не се променят цените на парното.   

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ