България

Политика

|

Общество

|

Нова серия спорове за PCR теста на председателя на парламента

Нова серия спорове за PCR теста на председателя на парламента

Трети ден PCR тестът на председателя на парламента Никола Минчев е обект на критики и въпроси дали се е тествал след КСНС или още преди съвета в президентството се е чувствал зле и се е подложил на изследването. Именно заради неговия положителен тест политическият елит на държавата бе карантиниран, в това число президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков. 

След изразени вчера съмнения по линия на ГЕРБ относно достоверността на издаването на теста, от Народното събрание днес излязоха с официални обяснения. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница "Лозенец", който наблюдава здравето му. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат, съобщават от НС във връзка с искането на ГЕРБ Минчев да посочи коя е лабораторията или лечебното заведение, където е направен тестът му за Covid-19 и кой е бил дежурният вирусолог, който го е валидирал след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, приключил в късните вечерни часове.

"Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10 януари и са въведени надлежно към РЗИ-София. Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото", допълват от Народното събрание.

Освен по отношение на достоверността на издаването на теста председателят на парламента стана обект на критики и въпроси дали се е тествал след КСНС или още преди съвета в президентството се е чувствал зле и се е подложил на изследването. 

По-рано бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че има редица несъответствия между наличната информация и сроковете, при които може да бъде направено изследването. "Възможностите са две - или тестът е направен след КСНС, но PCR не може да излезе за толкова бързо време и обикновено е два часа, или тестът е взет преди КСНС. Ако тестът е взет преди КСНС, той е имал симптоми преди КСНС и появата му на КСНС е безотговорно поведение", каза той.

Нещо повече, Ангелов допусна, че казусът с теста на Никола Минчев може да има връзка с планираната визита на премиера Кирил Петков в Северна Македония. "Това беше животоспасяващ ход за българското правителство и за премиера Петков, защото в противен случай, той нямаше да може да изпълни, това което декларира от трибуната на Народното събрание. В крайна сметка президентът издърпа ушите на премиера Петков с КСНС"., каза още Ангелов.

Актуален коментар от него се появи и днес след официалния отговор от Народното събрание. В него бившият здравен министър отхвърля обясненията и говори за лъжа. 

"Така. . .

Болница “Лозенец” няма денонощна лаборатория. Няма и дежурен микробиолог-вирусолог денонощно. Практика в болницата е лекарят да остава след работно време, но само, за да изработят забавените или останали от деня PCR-тестове. “Лозенец” не работи спешен PCR през нощта, защото няма кой да го валидира.

Времето след края на КСНС до съобщаване за положителния тест на председателя на НС е недостатъчно за извършването на спешен PCR в тази болница.

Припомням тайминга:

- 19:30-19:40, край на КСНС;

- 19:52, Минчев е на брифинга с президента (прилагам снимка от прякото предаване по ТВ);

- около 20:00, прибиране на предс. на НС вкъщи;

- 20:00-20:15, пристигане на мед. лице в дома му;

- 20:15-20:20, пробовземане на назофарингеален секрет;

- 20:20-20:35, връщане на мед. лице в болницата;

- 20:35-20:45, зареждане на пробата в апарата;

- 20:45-21:45, изработване на пробата (такава е техническата възможност, с която разполага болница “Лозенец”);

- 21:24, публично съобщаване в медиите, че пробата е положителна;

...

P.S. Работно време на лабораторията в МБАЛ"Лозенец" е от 08 до 15ч.

Няма нужда от анализи. Някой, някъде, някого лъже...", написа той в профила си във Фейсбук

 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ