Нова серия спорове за PCR теста на председателя на парламента

Нова серия спорове за PCR теста на председателя на парламента

Нова серия спорове за PCR теста на председателя на парламента

Трети ден PCR тестът на председателя на парламента Никола Минчев е обект на критики и въпроси дали се е тествал след КСНС или още преди съвета в президентството се е чувствал зле и се е подложил на изследването. Именно заради неговия положителен тест политическият елит на държавата бе карантиниран, в това число президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков. 

След изразени вчера съмнения по линия на ГЕРБ относно достоверността на издаването на теста, от Народното събрание днес излязоха с официални обяснения. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница "Лозенец", който наблюдава здравето му. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат, съобщават от НС във връзка с искането на ГЕРБ Минчев да посочи коя е лабораторията или лечебното заведение, където е направен тестът му за Covid-19 и кой е бил дежурният вирусолог, който го е валидирал след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, приключил в късните вечерни часове.

"Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10 януари и са въведени надлежно към РЗИ-София. Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото", допълват от Народното събрание.

Освен по отношение на достоверността на издаването на теста председателят на парламента стана обект на критики и въпроси дали се е тествал след КСНС или още преди съвета в президентството се е чувствал зле и се е подложил на изследването. 

По-рано бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че има редица несъответствия между наличната информация и сроковете, при които може да бъде направено изследването. "Възможностите са две - или тестът е направен след КСНС, но PCR не може да излезе за толкова бързо време и обикновено е два часа, или тестът е взет преди КСНС. Ако тестът е взет преди КСНС, той е имал симптоми преди КСНС и появата му на КСНС е безотговорно поведение", каза той.

Нещо повече, Ангелов допусна, че казусът с теста на Никола Минчев може да има връзка с планираната визита на премиера Кирил Петков в Северна Македония. "Това беше животоспасяващ ход за българското правителство и за премиера Петков, защото в противен случай, той нямаше да може да изпълни, това което декларира от трибуната на Народното събрание. В крайна сметка президентът издърпа ушите на премиера Петков с КСНС"., каза още Ангелов.

Актуален коментар от него се появи и днес след официалния отговор от Народното събрание. В него бившият здравен министър отхвърля обясненията и говори за лъжа. 

"Така. . .

Болница “Лозенец” няма денонощна лаборатория. Няма и дежурен микробиолог-вирусолог денонощно. Практика в болницата е лекарят да остава след работно време, но само, за да изработят забавените или останали от деня PCR-тестове. “Лозенец” не работи спешен PCR през нощта, защото няма кой да го валидира.

Времето след края на КСНС до съобщаване за положителния тест на председателя на НС е недостатъчно за извършването на спешен PCR в тази болница.

Припомням тайминга:

- 19:30-19:40, край на КСНС;

- 19:52, Минчев е на брифинга с президента (прилагам снимка от прякото предаване по ТВ);

- около 20:00, прибиране на предс. на НС вкъщи;

- 20:00-20:15, пристигане на мед. лице в дома му;

- 20:15-20:20, пробовземане на назофарингеален секрет;

- 20:20-20:35, връщане на мед. лице в болницата;

- 20:35-20:45, зареждане на пробата в апарата;

- 20:45-21:45, изработване на пробата (такава е техническата възможност, с която разполага болница “Лозенец”);

- 21:24, публично съобщаване в медиите, че пробата е положителна;

...

P.S. Работно време на лабораторията в МБАЛ"Лозенец" е от 08 до 15ч.

Няма нужда от анализи. Някой, някъде, някого лъже...", написа той в профила си във Фейсбук

 

 

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ