НАТО: Лукашенко трябва да уважава основните човешки права

НАТО: Лукашенко трябва да уважава основните човешки права

НАТО: Лукашенко трябва да уважава основните човешки права

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, призова беларуския президент Александър Лукашенко да уважава основните права на хората и заяви, че не е оправдано алиансът да се използва като оправдание за противодействие, предаде „Ройтерс“.

„Режимът в Минск трябва да демонстрира пълен респект на фундаменталните права, включително свободата на словото и правото на мирен протест“, отбеляза Столтенберг от Берлин, където пристигна за среща с германския канцлер Ангела Меркел относно напрежението между Гърция и Турция. „НАТО няма военни формирования в региона, така че всеки опит за използване на това оправдание е абсолютно неоправдано“, добави още той.

Миналата седмица държавният глава на Беларус обвини алианса в засилване на присъствие на войски по границата на страната, а по-късно от НАТО отхвърлиха твърдението.

На този фон протестите срещу управлението на Лукашенко в столицата Минск не стихват – гражданите продължават да смятат вота по преизбирането му за 6-и пореден мандат за фалшифициран, след като спечели с убедителните над 80% спрямо получените 10% от опозиционната лидерка Светлана Тихановская.

По информация на ТАСС вчера полицията е арестувала най-малко 30 души, сред които и телевизионният журналист Артьом Лява, който е бил освободен около 7:00 часа тази сутрин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ