Не изключват да има 6 партии в следващия парламент

Не изключват да има 6 партии в следващия парламент

Не изключват да има 6 партии в следващия парламент

Възможно е в следващото Народно събрание да има шест политически формации, показва електоралната прогноза на "Екзакта рисърч груп", изготвена на базата на национално представително проучване, направено между 17 и 22 март сред 1000 пълнолетни българи в 91 населени места. Изследването е независимо от външно финансиране и е със средства на "Екзакта".

Според данните сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 31,2% декларират подкрепа за ГЕРБ, 28,1 - за "БСП за България", 10,5% - за "Обединени патриоти", 7,6 на сто - за ДПС, 6,5% - за "ВОЛЯ", и 4 на сто - за "Реформаторски блок - Глас народен". За "АБВ - Движение 21" биха гласували 2,6 на сто от твърдо решилите да отидат до урните, за "Нова република" също 2,6 на сто, за "Да, България" - 1,5 %. "Не подкрепям никого" биха избрали 2,4%.

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция, коментират социолозите и посочват, че ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до три процента Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка, уточняват от "Екзакта".

Данните показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и БСП е съизмерима и висока. За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели, коментират анализатори.

Според тях най-вероятно третото място ще заемат Обединените патриоти, а четвърти са ДПС. Пети са ВОЛЯ, а шестото място според данните е за "Реформаторски блок - Глас народен". ВОЛЯ остава със сравнително мек електорат до последните дни на кампанията, което предполага възможност за динамика на резултата на тази партия и в двете посоки, отбелязват от "Екзакта". С резултат четири % е по-вероятно "Реформаторски блок - Глас народен" да успее да запази шансовете си за участие в следващия парламент.

В последните дни на кампанията "Екзакта" регистрира мобилизация сред избирателите на "АБВ - Движение 21" и "Нова република". Този факт според социолозите оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните ни не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на ДОСТ, уточняват от "Екзакта" и допълват, че електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи. В същото време социолозите отбелязват, че някои косвени индикатори ги насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ