Не се обмисля оставка на правителството, потвърдиха Каракачанов и Горанов

Не се обмисля оставка на правителството, потвърдиха Каракачанов и Горанов

Не се обмисля оставка на правителството, потвърдиха Каракачанов и Горанов

В две отделни изявления вицепремиерът Красимир Каракачанов и финансовият министър Владислав Горанов потвърдиха, че правителството няма намерения да подава оставка. "Към днешна дата не знам да има такъв размисъл и такова намерение", заяви той

На въпрос притеснява ли го, че днес предстои протест за шести пореден ден, Каракачанов отговори, че гражданите са в правото си да протестират за теми, които намират за справедливи или за нерешени проблеми. Той посочи, че протести има навсякъде и даде пример с продължителните протести на "жълтите жилетки" във Франция.

Всеки има право да изразява мнението си, но всеки би следвало да слуша и мнението на другия. Призивът ми още в началото и сега е - нека да не ескалираме нещата по отношение на полицията, каза вицепремиерът, като допълни, че тя е на улицата, за да охранява обществения ред. И ако политиците нещо са сбъркали, няма нужда гневът на хората да се излива върху униформените, заяви Каракачанов, цитиран от БТА.

Каракачанов определи като "достатъчно балансирано" направеното снощи изявление на американското посолство. "Фактът, че различни части на обществото го четат по различен начин показва, че посланието е ясно. И едните имат право да протестират и трябва да бъде уважено това право, но трябва да се спазва и закона и да има върховенството на закона".

Попитан за коментар по изнесените случаи на малтретиране на задържани по време на протеста на 10 юли, Каракачанов отбеляза, че би ги коментирал "по същия начин начин, по който ще коментирам и нападенията срещу полицаи". "Счупения нос, счупените два пръста, атаките срещу полицаи. По същия начин. Не смятам, че някой има повече права от друг", заяви той.

Според него полицаите не са "боксова круша" без права, а и не е нормално "някой да се опитва да ескалира граждански протест и да го накървява."

"Охраната на протестите е добре организирана, но нещата зависят и от двете страни. Ако протестите са като в последните три дни - без ексцесии срещу полицията, и тя не реагира. Няма държава в света, в която ще нападнеш полицай и той ще си предаде униформата и значката. Така че, нека да бъде толерантни към хората, пак казвам - ако политиците са виновни, вина за това не носят полицаите", каза той.

Въпросът за оставка на правителството не е на дневен ред, а исканият вот на недоверие от БСП няма да успее, заяви от своя страна Пловдив и министър на финансите Владислав Горанов. 

"Със сигурност това няма да е успешен вот, тъй като партньорите, подкрепящи правителството, са консолидирани по това, че има още много какво да свършим. Ще отхвърлим този вот на недоверие, когато бъде внесен, тъй като още не сме запознати с мотивите, но левицата в момента, според мен, не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата".

"Пликове с пари от Божков не са стигали до мен. Това са спекулации на обвиняем човек. Аз и пред прокуратурата заявих, че подобни твърдения са следствие вероятно на специфични климатични условия, в които се намира Васил Божков", каза още финансовият министър, при посещение в пловдивската многопрофилна болница "Свети Георги". Горанов съобщи, че е изпратен лично от премиера Бойко Борисов.

Най-вероятно утре кабинетът ще приеме решение за отпускане на близо 17 млн. лв. на УМБАЛ "Свети Георги за строителство на нов педиатричен и онкохематолигичен център.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ