Независима комисия ще разследва щурма на Капитолия

Независима комисия ще разследва щурма на Капитолия

Независима комисия ще разследва щурма на Капитолия

Конгресът на САЩ ще учреди външна независима комисия, която да разследва атаката над Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп на 6 януари тази година. Това съобщи председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от „Би Би Си“.

В свое писмо до депутати тя обясни, че комисията ще бъде създадена по образец на разследването на нападенията срещу Ню Йорк и Пентагона от 11 септември 2001 година.

„Трябва да стигнем до истината как се случи това“, обясни Пелоси. По думите ѝ „ще се разследва и докладва за фактите и причините, свързани с вътрешната терористична атака над комплекса Капитолия на Съединените щати… и връзка с намесата в мирния преход на властта“, пише „Евронюз“.

Инцидентът доведе до втора процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп за подхранване на насилие, която приключи с неуспех миналата седмица, след като Сенатът не успя да признае за виновен бившия президент. Причината е, че не бе събрано необходимото за това мнозинство от две трети от 100-те сенатори.

Прокурори в САЩ повдигнаха обвинения за федерални престъпления на над 200 души, участвали в щурма на сградата на Конгреса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ