Никола Минчев: България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна

Никола Минчев: България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна

Никола Минчев: България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна

България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Народното събрание Никола Минчев, коментирайки напливът от бежанци по границите на Украйна. По думите му, това е предвидено в бюджета, гласуван през седмицата в парламента.

"Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, която е изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи Минчев. 

Пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански обясни, че средствата няма да бъдат взети от заеми, понеже има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн. лева. "Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна", подчерта Любомир Каримански. Според него, обаче, България категорично трябва да има план Б, ако спрат газовите доставки, но към момента такъв план не е представен в парламента. 

В интервюто си пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Никола Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква "по-балансирана" позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. "Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние", обясни той.

По отношение на ситуацията с българите в Украйна, той посочи, че за момента няма данни за пострадали наши граждани. "За момента хубавото е, че нямаме данни за пострадали българи. Създадена е организация за евакурането на желаещите към България. някои от тях вече са на територията на страната. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация", каза още Минчев.

Председателят на Народното събрание коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. "България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне. Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО", заяви той. 

Минчев коментира и случващото се в Киев: "Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война".

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев, Минчев подчерта, че тя не е на дневен ред в Народното събрание. "Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в Народното събрание – ще я разгледаме. Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна", категоричен е той.

"Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива", поясни Минчев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ