Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

„Недопустима е ситуацията, при която парламентът е превърнат в един придатък на изпълнителната власт и просто формализира едни вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република. Такава сме по конституция.“ Това обяви в ефира на bTV председателят на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Вчера, по време на първото заседание на 47-ото Народно събрание, той бе избран за поста със 158 гласа „за“, един „против“ и 72 „въздържали се“.

Това е най-младият председател до момента. Минчев е на 34 години, юрист е по образование и до присъединяването си към „Продължаваме промяната“ е работил в адвокатска кантора в София. Започва работа там като студент в пети курс, занимавал се е предимно с процесуално представителство по дела. До момента не е бил член на нито една партия.

Неговият прадядо – полк. Сирко Станчев, е бил депутат в последните два парламента преди 9 септември 1944 година. Той е сред подписалите декларацията за спасяването на българските евреи. Осъден е от Народния съд на смърт.

Предвижда се ротация на зам.-председателите заради числеността им. Вчера бяха избрани общо седем заместници на Минчев, по един от всички парламентарно представени формации. Следващата седмица ще бъде създадена комисия, която да работи по нов правилник за работа на Народното събрание.

За изискването на зелен сертификат за достъп до парламента той отбеляза, че сградата „не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради“. „Това тълкуване ще го помислим задълбочено, защото в крайна сметка трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички“, каза Минчев. Не е изключено депутатите без зелен сертификат да бъдат тествани периодично, за да бъдат допускани на работа.

Председателят на НС подчерта, че се познава с лидера на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков, от около 7 години. „Занимавали сме се и с доста каузи, най-вече около защитата на плат „Корал“, каза Минчев.

По думите му е поканен да се присъедини към формацията, а по-късно и да бъде номиниран за председател лично от Петков. Запознава се с Асен Василев, след като влиза в политическия проект.

„Кирил Петков е човек, който има енергията и дарбата да увлича хората след себе си. Това е голямо негово качество, което и аз изпитах“, каза Минчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ