Николов: Не очакваме увеличение на тока с падането на мораториума

Николов: Не очакваме увеличение на тока с падането на мораториума

Николов: Не очакваме увеличение на тока с падането на мораториума

След падане на мораториума върху цената на тока в края на месец март не се очаква повишаване на сметките за ток на битовите потребители. Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Александър Николов.

„България към момента е с достатъчно ресурси за производство на конкурентна цена, така че мисля, че в текущия си състав Комисията за енергийно и водно регулиране работи за това да бъдат удържани разходите на битовите потребители“, каза той.

По думите му е много вероятно да има увеличение на цената на газа. „Предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената с 40% се случва в конкретен момент, в който има сериозно напрежение на пазарите вследствие на войната. Всички компоненти се бяха повишили много над 40%. Добрата новина в случая е, че след последната седмица цените се успокоиха значително“, изтъкна Николов.

Според Николов „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ се опитват „да задържат ценовия шок до минимално ниво“. Окончателният процент на увеличение, който регулаторът ще одобри, е след предложение, което ще бъде направено в края на месеца, поясни министърът.

При прекратяване на войната очакването е цените да се върнат на нормални нива. „Нормалните нива означават, че преди войната цената на мегаватчас беше около 70 евро, а в момента е 135 евро, тоест има възможност повишаването да не е толкова драстично“, допълни Николов.

Държавата не предвижда компенсации за бизнеса при скок на цената на природния газ. „Цената за индустриалния сектор за природен газ е по-ниска от всеки един друг пазар в Европа, съответно с тази цена бизнесът е по-конкурентоспособен от който и да е друг бизнес в Европа“, обяви той.

Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. В момента не се водят преговори с „Газпром“ за новите дългосрочни договори, „защото човешкият живот е по-важен“ и се води война. При спиране на доставките на руски газ Николов не изключва ценови шокове. Преговори може да започнат през втората половина на годината, но само ако няма война. Той уточни, че подобни разговори „се водят в спокоен пазар“.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ