Нинова обвини кабинета, че няма план за възстановяване от кризата

Нинова обвини кабинета, че няма план за възстановяване от кризата

Ако вие нямате план за излизане от кризата, ние ще ви предложим такъв. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова след изслушването на премиера Бойко Борисов в Народното събрание.

"Не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което сте чували досега на всички пресконференции. Днес имаме важна новина, произнесена от министър-председателя: Нямаме план за излизане от кризата. Това е новината от днес!", заяви тя.

Нинова обвини премиера, че няма конкретен отговор на нито един въпрос. Освен това, според БСП правителството има: "сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад на БВП с 3%, вместо 8, както предвиждат МВФ и Световна банка, сбъркана прогноза за безработица, действа на парче и няма план как да се върви от тук нататък. "На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задълженията да бъде адекватна в тази криза", критикува още соцлидерът от трибуната в пленарна зала. 

Правителството да се съсредоточи се върху възстановяване на икономиката чрез помощ за производство, увеличаване на потреблението и няколко спешни реформи, даде указания Нинова." Досега трябваше да сте направили анализ кои производства носят най-висок прираст в БВП и там работят най-много хора. Добивна и преработваща промишленост - 23%, търговия, хотелиерство и ресторантьорство - 22%, здравеопазване, образование и социални дейности - 14%, операции с недвижими имоти - 10%. Съсредоточете с в тези сектори, разучете исторически опит, като нямате собствен", посочи тя и даде за пример в това отношение опитът на държави като Сингапур и Япония след Втората световна война. 

Сред останалите инструкции за възстановителен план Нинова изброи: 

"Стимулирайте работещите, за да могат те да ви се върнат и да имате парите за пенсионерите. Колкото повече работници осигурите днес, толкова повече пари ще имате за пенсиите. ";

"Обърнете вниманието на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към плодове, заленчуци, месо и мляко. Плащайте не на площ земя, а на килограм произведена продукция. ";

"Започнете реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, а заплатата на медицинските специалисти се определят с държавна политика. Поучете се от европейските си партньори", завърши Нинова. 


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Пеевски: Отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК
ЦИК отказа регистрация на "ДПС - Ново начало" за частичните избори на 20 октомври
На днешната дата, 5 септември. Имен ден празнуват Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета
Борисов: Разпадът в ДПС е опасен, защото много български мюсюлмани има и от двете страни
Си Цзинпин обеща на Африка финансиране за над 50 млрд. долара и откриване на 1 млн. работни места
Германското правителство одобри данъчни облекчения за електромобили
Структурата е в основата на ефективните работни срещи
Парламентът окончателно забрани продажбата и употребата на вейпове на деца под 18 години