Нинова: Няма износ на оръжия от България за Украйна

Нинова: Няма износ на оръжия от България за Украйна

Нинова: Няма износ на оръжия от България за Украйна

От България не са изнасяни боеприпаси за Украйна поне от подписването на Минските споразумения насам. Това стана ясно от извънреден брифинг на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след твърденията на Донецката народна република, че украинската армия е използвала произведени в страната ни гранатомети за обстрел на селището Зайцево.

„Още вчера поисках да се направи проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Това е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжия и стоки“, каза Нинова.

В резултат на проверката е установено, че комисията не е издала нито едно разрешение за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна.

„Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014-2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна“, допълни икономическият министър.

Информацията беше разпространена през уикенда от руската осведомителна агенция ТАСС, която цитира съобщение на говорителя на народната милиция в Донецк. Посочваше се, че са използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в българския завод „Арсенал“. Тези твърдения дойдоха на фона на съобщението от събота на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за над 1500 нарушения на режима за спиране на огъня в Източна Украйна в рамките на едно денонощие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ