Нинова подозира личен мотив в обвиненията за партийни назначения в горите

Нинова подозира личен мотив в обвиненията за партийни назначения в горите

Нинова подозира личен мотив в обвиненията за партийни назначения в горите

Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова допуска личен мотив в обвиненията на депутата от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев за партийни назначения в горския сектор, тъй като той е бил едно от имената за министър на земеделието, след което ведомството е предоставено на БСП като един от коалиционните партньори в управлението.

В ефира на БНТ Нинова каза, че е разговаряла с премиера Кирил Петков по темата, а оттам е станало ясно, че позициите на Дунчев не са позиции и на партията, която представлява.

На второ място, според нея депутатът атакува и собствената си партия. „Изпълнителна агенция по горите беше извадена от земеделието и беше преместена в Министерски съвет на пряко подчинение на премиера Петков“, каза тя.

Нинова не изключва да става дума и за реакция в резултат на засегнати интереси заради направена реформа в горите. „И по-точно – дърводобива, и това, че държавата започна да си продава дървата и да ги продава на по-ниски цени на хората… Тук се засегнаха много тежки интереси“, коментира вицепремиерът.

Междувременно днес пред bTV уволненият директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен, инж. Георги Дончев, заговори за схема в дирекцията при управлението на инж. Мирослав Маринов. Той разказа, че бил назначен на поста си на 7 юли 2020 г. след уговорка с Маринов, който тогава бил изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Дончев трябвало да работи временно до провеждане на конкурс за избор на директор.

[[{"fid":"390319","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":852,"width":1418,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Кадър: bTV

Докато изпълнявал директорската длъжност, Дончев разкрил схема с подписи на Маринов, след което започнали проверки по анонимни сигнали срещу работата на Регионалната дирекция по горите в Сливен, от които не излезли никакви резултати. Дончев уточни, че е привърженик на ГЕРБ.

„Първото, пред което се изправих като бях назначен, е един европейски проект за изграждане на термовизионни кули за 1,25 млн. лв., 100% финансирано от Държавен фонд „Земеделие“. Преди мен инж. Маринов е бил директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен през 2018 г. и тогава той е искал оферти от няколко фирми да изготвят проект по задание, в него са заложени минимални технически изисквания. В един момент той приема точни характеристики, защото те ограничават конкуренцията. Явно тази процедура е изготвена в полза на определен субект“, предположи Дончев.

За олиото, нидерландските изтребители и политическия проект на Стефан Янев

Масовото изкупуване на олио във вчерашния ден е абсолютно изкуствено създадено напрежение, смята още Нинова.

„В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година – тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената“, каза тя.

От три дни комисиите за защита на потребителите, за защита на конкуренцията и за стоковите борси и тържища проверяват магазини в цялата страна. Има изрядни търговци, но и „много драстични случаи“. „Например в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на цена 2,99 лв., а се продава на витрината за 5,99, това са три лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам“, поясни Нинова.

За цената на бензина вицепремиерът изрази надежда, че няма да се повиши над три лева.

Тя коментира и несъгласието на БСП за изпращане на изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното ни пространство. „Няма пряка заплаха – защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината“, коментира Нинова.

По думите ѝ няма притеснения за отлив на членове и привърженици на БСП при евентуално формиране на политически проект от бившия военен министър Стефан Янев. „Ние сме далеч по-ясни, по-категорични, по-умерени по отношение на въпроса за войната, отколкото Стефан Янев. Той си е натовски човек“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ