Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на националния интерес

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на националния интерес

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на националния интерес

Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в свое изявление, публикувано онлайн след проведения вчера Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

По думите ѝ КСНС е препотвърдил позицията на страната ни за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, приета от 44-тото Народно събрание. „За нас този въпрос беше една от червените линии в преговорите за съставяне на правителство. Тогава някои ни обвиниха, че така затрудняваме създаването на коалицията. Ние не отстъпихме. В споразумението записахме, че няма да променим вече приетата от парламента позиция“, коментира Нинова.

Снощи след 6-часово заседание президентът Румен Радев обяви общата позиция на присъстващите на КСНС за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Той съобщи, че 4 години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не е направила необходимото за неговото изпълнение и „не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти“.

Държавният глава изтъкна, че преди 30 години, на 15 януари 1992 г., България първа в света е признала днешна Република Северна Македония за новосъздадена независима държава.

Приетите от КСНС решения включват преговорите за влизане на западната ни съседка в Европейския съюз да не се обвързват със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи, изготвяне на план от изпълнителната власт за действие с мерки за постигане на напредък във всички области на двустранните отношения, както и ускоряване на изграждането на Коридор 8 като магистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност съвместно със Северна Македония и Албания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ