Нов опит: САЩ и Русия пак ще преговарят в Женева

Нов опит: САЩ и Русия пак ще преговарят в Женева

Нов опит: САЩ и Русия пак ще преговарят в Женева

Държавният секретар на САЩ и външният министър на Русия ще се срещнат в Женева идния петък в нов опит да потушат напрежението между двете държави – важен знак, че те все още не са се отказали от масата за преговори.

За това потвърди говорителката на Белия дом, Джен Саки, по време на брифинг. По думите ѝ на срещата Антъни Блинкън ще призове Русия „да предприеме незабавни стъпки за деескалация“.

Блинкън ще посети и Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и други лидери в страната. Ще пътува и до Германия, чиято външна министърка Аналена Бербок тази седмица беше на посещение и в Киев, и в Москва. След срещата с нея вчера Сергей Лавров обяви, че страната му все още очаква отговор на предложенията за гарантиране на нейната сигурност от САЩ и НАТО. Става дума за проектите на споразумения, които бяха публикувани от външното министерство на Русия в средата на декември миналата година. Сред исканията са Украйна да не става част от НАТО и на нейна територия военният алианс да не извършва военна дейност.

На този фон вчера Джен Саки предупреди, че в момента ситуацията е в етап, в който във всеки един момент Русия може да нападне Украйна. „Това, което секретарят Блинкън ще направи, е да подчертае много ясно, че има дипломатически път напред. Избор на президента Путин и руснаците е дали ще понесат тежки икономически последици, или не“, каза тя.

Вчера говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Блинкън и Лавров са разговаряли и по телефона, като са обсъдили срещите на Русия с представители на САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които се проведоха в три европейски града миналата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ