"Нова демокрация" спечели парламентарните избори в Гърция

Нова демокрация спечели парламентарните избори в Гърция

"Нова демокрация" спечели парламентарните избори в Гърция

„Нова демокрация” спечели изборите в Гърция с впечатляващо мнозинство, което означава, че Кириякос Мицотакис ще бъде новият премиер на страната.

Между 38 и 42 пункта е резултатът в полза на спечелилата вота партия. На второ място е СИРИЗА с между 26 и 35 пункта. Това са резултатите от първите екзитполове, базирани на мнението на 80% от жителите на Гърция.

Трети са от „Движението за промяна“ (КИНАЛ) с 6-8 % или 19-22 места. Комунистическата партия печели 5-7 % или 16-19 места. Други три партии не е сигурно, че ще преодолеят трипроцентовата бариера: неофашистката „Златна зора“ 2,8-4,8 % (0 или 8-13 места), „Гръцко решение“ – 2,5-3,5 % (0 или 8-13 места) и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис „Мера25“ – 3-5 %, което означава 0 или 8-14 места. Другите партии нямат шансове за влизане в парламента.

Днес е първият вот, след като официално приключиха спасителните финансови програми за Гърция. След резултатитте от местния вот, социолозите бяха сигурни, че опозицията ще спечели парламентарните избори. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ