Нова среща Путин-Тръмп в Париж?

Нова среща Путин-Тръмп в Париж?

Нова среща Путин-Тръмп в Париж?

Руският президент Владимир Путин предложи да се организира нова среща между него и американския му колега Доналд Тръмп, която да се проведе в кулоарите на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война на 11 ноември в Париж, предадоха световните агенции.

"Разбира се, би било полезно да продължим прекия диалог с Тръмп... Разбира се, ако американската страна е заинтересована от такива контакти", каза Путин, след като прие в Москва съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

В отговор Болтън увери Путин, че Тръмп ще се радва да се срещне с него във френската столица. Съветникът в Белия дом се съгласи, че диалогът между Москва и Вашингтон би бил полезен "независимо от различията", породени от националните интереси на двете страни, предаде БТА.

В същото време руският президент отбеляза, че е изненадан от неприятелските действия на САЩ, които "с абсолютно нищо не са провокирани" от страна на Русия.

"Ние даже практически не отговаряме на нито една ваша стъпка. И не, това продължава и продължава", каза Путин.

Преди броени дни Доналд Тръмп обяви, че иска да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие - ключово двустранно споразумение, сключено през 1987 г. между САЩ и СССР.

На срещата си с Болтън в Москва Путин предложи на събеседника си да обменят мнения по стратегически въпроси и по проблемите на разоръжаването. "Ние знаем и много говорим за едностранното излизане на САЩ от договора за противоракетна отбрана, а неотдавна чухме за намеренията на САЩ да излязат и от договора за ракетите със среден и малък обсег; знаем и за съмнения в администрацията относно необходимостта за удължаване на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия", каза руският държавен глава. Той добави, че Москва чува също за намеренията на Вашингтон да разположи в космоса елементи от системи за противоракетна отбрана.

Пред пратеника на Белия дом Владимир Путин констатира, че въпреки американските санкции стокооборотът между Русия и САЩ се увеличава. Според него през миналата година ръстът е възлизал на 16 на сто, а през настоящата година - 8 на сто при положително салдо за САЩ. Путин отбеляза, че нарастват и взаимните инвестиции, като по думите му руските инвестиции в американската икономика превишават двойно американските в руската икономика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ