Нова Зеландия планира климатично извънредно положение

Нова Зеландия планира климатично извънредно положение

Нова Зеландия планира климатично извънредно положение

Правителството на Нова Зеландия се готви да обяви климатично извънредно положение – символична стъпка, която цели да подчертае призива за действие в борбата с глобалното затопляне.

Властите ще представят предложението следващата седмица, докато парламентът се събира след изборите, спечелени от партията на премиерката Джасинда Ардърн, която си осигури втори мандат на поста.

„Винаги сме смятали изменението на климата за огромна заплаха за нашия регион и това е нещо, по което трябва да предприемем незабавни действия… За съжаление през последния мандат не успяхме да внесем предложение за климатично извънредно положение в парламента, но сега можем“, каза тя, цитирана от „Ройтерс“.

Убедителната победа на Ардърн позволява на партията ѝ да управлява сама, въпреки че обедини сили със Зелените за следващите три години.

Новоизбраните депутати положиха клетва във вторник и подновиха работата си в сряда в най-разнообразния парламент на Нова Зеландия досега, с цветнокожи, членове на ЛГБТЕ общността, както и с голям брой народни представители от женски пол.

Предишното правителство на Ардърн прие законопроект за нулеви емисии до 2050 година. Ако предложението за извънредно климатично положение мине в парламента, страната ще се присъедини към Великобритания, Канада и Франция, които са поели по същия курс, за да съсредоточат усилията си за справяне с изменението на климата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ